Pastei-springvorm

Van de serie Victorian Farm van de BBC kende ik de mooie ovale versierde pasteien! en toen ik ze ook nog tegenkwam op de site van Ivan Day, ‘s werelds bekendste food historian, werd ik wel heel erg hebberig. Zo een moet ik ook hebben! De antieke vormen zijn zeer schaars, ik kwam er op internet maar 1 tegen én die was al verkocht.

Maar de aanhouder wint, wat bleek, ze worden nog steeds gemaakt. Maar het zijn wel dure dingen. Dus eerst gespaard. Deze week kwam de pastei-springvorm binnen. Hoewel het weer zich niet zo voor pasteien en warme ovens leent, kon ik het toch niet laten om een pastei van gevogelte en wild (paté frons de volaille et de gibier) te maken. Het recept komt uit het Nationaal Kookboek uit 1895.

Men heeft nodig:
een groote kip
150 gram spek
250 gram varkensvleesch
50 gram brood
75 gram boter
6 eieren
pasteideeg
truffels, kruiden, enz

IMG_4711IMG_4712

Op de site van Ivan Day staan de meest schitterende voorbeelden van game pies. Vooral de foto van ‘a slice of Mrs Marshall’s pie deed mijn handen kriebelen. Ik wilde ook van die mooie deeg ornamentjes voor op de pastei. Op marktplaats en ebay vond ik geen houten drukvormpjes. Vandaar dat ik ze maar zelf heb gemaakt in klei, nadat ze zijn gebakken werken ze prima.

IMG_4714-300x224IMG_4713

IMG_4716IMG_4721

En zie hier het resultaat, ik ben stiekem wel een beetje trots! En nu maar kijken of ‘ie goed uit de oven én vorm komt en eens proeven of het ook lekker is.

IMG_4741

9 responses to “Pastei-springvorm

 1. juffrouwfijnnl

  bij horecaproducts.nl

  vriendelijke groeten, Wyke

 2. Anneke Ekelo

  Beste,
  Zou je mij kunnen vertellen waar je de pasteivorm heeft gekocht?
  Ook ik ben allang opzoek. Met vriendelijke groet, Anneke

 3. Fieke

  Ook ik ben op zoek naar die prachtige pasteivorm. Kunt u mij mailen waar u deze gekocht hebt.
  Ik ben u zeer dankbaar als u mij het adres geeft.
  Heel veel dank.
  Vr.gr. Fieke.

 4. Anne Marie Dijkhuizen

  Geachte Hendrikje zal ik jou maar aanspreken. Reeds meer dan een jaar heb ik kennis genomen van een prachtige ovale pie springvorm op jouw site. Graag zou ik er ook een willen kopen maar ik weet niet hoe en waar. Zou jij een adres voor mij weten en of hoe te werk te gaan. En welke maat vorm jij voor jouw recept hebt gebruikt. 623×391 zijn toch geen centimeters?

  Met hartelijke groet, Anne Marie Dijkhuizen

 5. Rob

  Kan iemand mij helpen.
  Via horecaproducts.nl kom ik niet verder en ben ook op zoek naar deze klassiek bakvorm voor pies.

 6. berta

  ook ik ben benieuw waar die ovale springvorm te koop is
  ben benieuwd naar jou reactie

  groetjes ber

 7. Rob

  Inmiddels ben ik op het goede spoor en heb via via een bestelling geplaatst in Engeland. Zie www. Dank voor jullie tips!

  http://www.divertimenti.co.uk/raised-non-stick-pie-mould-21cm.html

  Hebben jullie ook tips voor een kookboek voor wild-pie?

  Groet Rob

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *