Tafeldekken voor het Kerstdiner

rogge“Het is een eigenaardige gewoonte, dat men op huiselijk feestdagen de algemeene vreugde tracht te verhogen, niet alleen door het opdissen van extra samelijke gerechten, doch tevens door veel werk te maken van ‘t sierlijk schikken der eettafel. (…)

Kerstmis en Oudejaarsavond! met welk een aureool van licht zijn die dagen in de familiekalender niet omgeven! Hoe prijken de tafels tellen jare met meerder glans! hoe uitgebreider wordt steeds in menigen kring, de vriendenrij, die men rondom zich verzamelt om onder bloeiende hulst en mistletoe, in een schijnsel van rood en groen, het Kerstfeest te vieren, of op ‘t einde van ‘t jaar aan een feestelijke versierden avonddisch te zamen in vreugde en vriendschap den afgeloopen tijdkring te besluiten en nieuwen opgewekt in te gaan.”
Hoewel mevrouw Elis M. Rogge het een eigenaardige gewoonte vindt om voor de decemberse feestdagen de tafel extra mooi te dekken, geeft ze in haar boek Mijn Gids in Huis en Hof (1907) wel enkele aanwijzingen hoe de tafel mooi versierd kan worden.

kerst-4

De kleuren voor de Kersttafel zijn natuurlijk rood en groen. Rode bloemen, hulstbesjes, rood lint, rood crêpe papier, rode kerstklokjes, opgeluisterd door groenen bladeren, planten en eveneens groen crepepaier. De kleuren contrasteren zeer met elkaar, dat wordt versterkt door de flikkerende gas- of kaarslicht. Gewoonlijk prijkt er een pièce de milieu met vruchten en bloemen in het midden van de tafel, maar voor Kerstmis kan deze heel goed vervangen worden door een klein sparreboompje, welke wordt versierd met rode bonbons en rode kaarsjes. Verder staat er kleine mandjes met hulstjes op tafel.

De armen van de lamp boven de tafel is omwonden met groen en er hangen kleine rode kerstklokjes aan. De rest van de kamer wordt versierd met sparrengroen, boven de deuren en om de spiegel met rode linten.

Ook in de jaren 20 wordt de kersttafel ongeveer het zelfde versierd. Het witte tafelkleed wordt opgeluisterd met rood lint of crêpe papier, takjes hulst mét bessen, wat sparrengroen. Er wordt gegeten bij kaarslicht. Het boekje Tafelcharme van de Wellner Zilverfabriek geeft daarnaast ook enkele tips hoe er speciale kerst tafelkandelaars gemaakt kunnen worden.

foto9-wellner

Hieronder de knutselinstructies:

“De op de foto afgebeelde vierkante kandelaartjes zijn vervaardig van vierkante kralen, Eén grote vierkanten kraal van 2 1/2 cm is vastgelijmd op vier kleine vierkanten kralen van 1 cm. Deze vier kralen zijn zoo onder de grote kraal geplaatst dat deze tezamen een vierkant vormen, dat iets minder dan 1/2 cm buiten het vierkant van de grote kraal uitsteekt. De grote kraal kan bv rood zijn, de kleine kralen zwart, of rood en groen of omgekeerd. Aan den bovenkant van de grote kraal wordt het gat van de kraal met behulp van een houtboor of met een scherp, smal zakmessen uitgeboord, totdat het breed genoeg is, om en klein kerstboomkaarsje te kunnen bevatten, terwille van de stevigte kunnen door de gaten van de kleine kralen dunne, korte spijkers worden geslagen, die dan ook nog een 2- of 4-tal millimeters in het ondervlak van de grote kraal dingen. Ten overvloede lijmen men evenwel de kleine kralen bovendien nog met houtlijm aan dit ondervlak vast.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *