Wat te doen met de vele restjes van het kerstdiner?

Nadat half Nederland zich twee dagen heeft uitgesloofd in de keuken of zich heeft gek gewerkt aan het opentrekken van verpakkingen, blijven er na Kerst zoveel restjes, kliekjes en kleine hapjes over.

Rond 1900 genoot de hogere klasse van uitgebreide en overdadige diners. Niets was te veel of te gek. Toch was men niet verkwistend, de restjes van het diner werden weer verwerkt tot heerlijke hapjes voor de volgende dag.
Wat doet u met de kliekjes die u overhoudt met Kerst? Hier een drietal recepten (uit: Geïllustreerd Kookboek van A. Simonsz., ca. 1900):

schelpen

Vlees in schelpen
200 gram vleesresten, 2 deciliter melk of restant van jus met water, peper, out, nootmuskaat, 1 leper gehakte peterselie , 20 gram bloem, 30 gram boter en paneelmeel.

Het vlees in kleine stukjes snijden of hakken. De boter smelten, de bloem er door roeren, melk of jus toevoegen, evenals zout, peper en nootmuskaat. De saus laten doorkoken, het vlees en de peterselie er door roeren en de schelpen met het mendel vullen. De schelpen moeten eerst met boter bestreken zijn, en wanneer men ze gevuld heft, met paneermeel worden bestrooid, om in den oven bruin te bakken.

rijstrand

Haché met rijstrand

Hachee: 250 gram koud vlees, 3 delcitieter bouillon of burin van jus met water, 1 ui, 1 stukje spaanse peper, 1/2 liter azijn, 3 kruidnagelen, 1 laurierblad, 1 lepel bloem
Rijstrand: 300 gram rijst, zout en peper

Het vlees in kleine, vierkante stukjes snijden, het water met de azijn er op gieten, de kruiderijen toevoegen en zachtjes 1 a 1,5 uur koken, daarna het och binden met de met koud water aangemengde bloem. (tip: hachee is zeer geschikt om in de hooikist te worden klaargemaakt). Zorg dat de saus dikker is, voeg daarvoor eventueel extra bloem toe.

Kook de rijst gaar in kokend water met zout en peper (1/2 uur). Vul een omgespoelde rijstrand met de gekookte rijst, druk ze stevig aan, zodat er geen holten tussen kunnen blijven. Maak de rijst van de rand los met een in water vochtig gemaakt mes en keer den rand op een schotel om. Vul de holte midden in met de gereedgemaakte haché.

Halve gedraaide

300 gram koud vlees, 10 koude aardappelen, 2 hard gekookte eieren, 1 uitje, 4 augurken, 2 lepels slaolie, zout, peper, mosterd, 3 lepels azijn.

Vlees, aardappelen, 1 ei, ui en augurken met elkaar fijn hakken, daarna vermengen met peper, mosterd, zout, olie en azijn, op een schotel doen en het vlees versieren met partjes hard gekookt ei en blaadjes peterselie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *