Oud & Nieuw, volgens mevr. Elis M. Rogge

Oudjaar wordt rond 1900 in Nederland meestal in huiselijke kring gevierd:“In gezellig, onderling samenzijn brengt men den avond door, een vroolijken of weemoedig-ernstigen terugblik slaande op de dagen, die tot het verleden behooren. Wanneer Oudjaar met het gezin wordt gevierd, wordt de tafel niet extra feestelijk gedenkt. Bisschop, sneeuwballen, haringsla en kastanjes zijn de lekkernijen die volgens oud-Hollandsch gebruik op tafel staan.”

Wanneer Oudjaar met vrienden wordt gevierd, is de tafel en de versiering duidelijk anders. De tafel wordt dan met bloemen en groen gesierd, er zijn oesters en champagne. De huisvrouw heeft er voor gezorgd “dat haar huis en haard voor ‘t laatst in het afgeloopen jaar nog eenmaal al die warmte en gloed afstraalt, die zij bij machte is er aan te geven, zij de Koningin van háár rijk!”

Voor het oudjaars-diner zijn er verschillende wijze om de tafel te dekken.

1. Het tafellaken wordt versierd door een lange rank smylax die in een golvende lijn er op wordt gelegd.Tussen het groen legt met donkerrode poinsettia. Op de vier hoeken van de tafel staan lampjes met rode kapjes. In het midden van de tafel staat een pièce de milieu van kristal gevuld met witte rozen en fijn groen. Naast ieder bord ligt een mooi kaartje met een rode rand en de initialen van de gastheer en -vrouw, met een rood lintje waaraan een sierlijk potloodjes .
Wanneer het 12 uur is, en het nieuwe jaar zijn intrede doet, schrijft elke gast op het kaartje een vriendelijk woord, een goede wens of een herinnering aan het afgelopen jaar, en verwisselt het als blijvend aandenken met dat van de buurheer of -dame.
kerst-2

2. De andere tafel is niet gedekt met een tafellaken, maar onder elke bord ligt een linnenkleedje. Het kleedje is rond of vierkant en heeft een brede rand van kant. Oranje is de belangrijkste kleur voor deze tafel. De tafel wordt verlicht door kaarsen in vier koperen kandelaars, waarin oranje kaarsen en met oranje kapjes. Op elk bord ligt een driekant stuk taart, oranje geglaceerd, met een branders kaarsje.
In het midden, in plaats van de pièce de milieu, staat een klein denneboompje eveneens op een kleedje. In het boompjes hangen nep vruchtje van oranje vloei waarin vergulde bonbons en met een Nieuwjaarswens. Om 12 uur, blaast iedere gast zijn kaarsje uit, en leest iedereen zijn/haar min of meer toepasselijke nieuwjaarswens voor, hetgeen tot een vrolijkheid kan leiden.
kerst-3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *