Rijstrand met haché

Haché…? Is dat nu een gerecht om uit te proberen. In het kookboek van de inmiddels (op deze website) veel aangehaalde A. Simonisz. staat het recept bij de “vleeschresten”. Niet een buitengewone aanbeveling. Maar omdat het een geïllustreerd kookboek is, waar niet alleen de mooi opgemaakte recepten worden getoond, maar juist ook de hulpmiddelen, het keukengerei en allerhande gereedschappen worden getoond. Zo ook bij dit recept: de rijstrand.
foto-1-1024x764
Al enkele maanden hing deze mooie geëmailleerde witte ovale vorm met blauw randje in de keuken om gebruikt te worden, nu nog een geschikt publiek. Ik had het gepland voor een nieuwjaarsetentje met vrienden vanavond, maar wegens zieke baby ging dit niet door… Dan maar anderen bereid gevonden voor het gerecht.
foto-2-1024x764

Haché: 250 gr koud rundvlees, 3 dl bouillon, 1 ui, 1/2 dl azijn, 1 Spaanse peper, 3 kruidnagelen, 1 laurierblad, 20 gram bloem, 40 gram boter.

“Maak de ui schoon, snijd hem in stukken, om met het vet in de koekenpan te braden, tot de ui bruin begint worden. Voeg dan de bloem toe en laat ook deze bruin worden. Is de kleur mooi bruin, voeg dan de bouillon, de kruiderijen en het in dobbelsteentjes gesneden vlees toe en stoof de haché 1 à 1 1/2 uur. Haché wordt gegeven met rijst in water gekookt of met aardappelen; als groenten geeft men het best in den winter roode kool of bieten en in den zomer postelein of sla.”

foto-3-1024x764

Rijstrand: 300 gram rijst, zout en peper

Kook de rijst gaar in kokend water met zout en peper (1/2 uur). Vul een omgespoelde rijstrand met de gekookte rijst, druk ze stevig aan, zodat er geen holten tussen kunnen blijven. Maak de rijst van de rand los met een in water vochtig gemaakt mes en keer den rand op een schotel om. Vul de holte midden in met de gereedgemaakte haché.”

Toen we de haché klaarmaakten, hadden we enige moeite met de zure (azijn) lucht die er vanaf kwam, maar 1,5 uur later was die gelukkig behoorlijk verdwenen. 300 gram rijst voor een dergelijke rijstrand is inderdaad wel goed. De rijst moet goed aangedrukt worden, en wanneer losgesneden, is de rand makkelijk te lossen. Alleen naar mijn mening mag er wel meer haché bij de 300 gram rijst gedaan worden. Met 3 personen, waarvan 2 niet grote eters, had er echt wel 1,5 keer zoveel bij gemogen… Met bietjes, het is tenslotte winter, smaakt het bijzonder goed. Eigenlijk is het gewoon heel lekker en voor herhaling vatbaar!

foto-41-1024x764

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *