Laurakoek, recept uit oma’s kookboek “Het Nieuwe Kookboek”

omahennie-926x1024Naast Neêrlands etiquetteboek Hoe hoort het eigenlijk? bestaat ook nog het kookboek dat mijn oma (1909-2005) had: Het Nieuwe kookboek samengesteld door A. Koopmans-Gorter, Leerares Koken en Voedingsleer, Oud-Directrice der Groningsche Kook- en Huishoudschool en G.A.M. De Boer-De Jonge, Oud-Leraares aan die School, de 12de druk uit 1929 (eerste druk 1909). Mogelijk was dit het kookboek dat mijn oma gebruikte toen ze de leraressenopleiding voor landbouwhuishoud- en nijverheidsonderwijs op Rollecate te Deventer volgde. Dat zou goed kunnen: ze was toen twintig jaar oud.

Ik heb het kookboek geleend van mijn tante. Het is een mooi exemplaar met een aandoenlijk geborduurde stoffen omslag. Het boek heeft vele lege pagina’s voor aantekeningen en recepten. Oma heeft daar veelvuldig gebruik van gemaakt. Omdat ik al het etiquetteboek heb, wilde ik eigenlijk ook het kookboek. Zodoende struinde ik het internet af en vond een exemplaar uit 1929 en was voornemens om alle aantekeningen en recepten woordelijk over te nemen. Een mooi klusje voor een lange winteravond wanneer ik niets te doen zou hebben.
Maar wat schetste mijn verbazing. Het exemplaar dat ik had gekocht was vele malen dunner…. De notitiepagina’s zoals in oma’s boek had dit exemplaar niet. Zou er een speciale ‘schooleditie’ zijn gemaakt? Echter niets op de titel pagina verwijst daar naar.

IMG_6486-1024x764  IMG_6487-764x1024

Laurakoek
Al bladerende kwam ik op een recept voor Laurakoek. En ik dacht daar heb ik nu zin: om een koek met een mooie meisjesnaam te bakken. Bovendien had ik alle ingrediënten in huis. Daarnaast een leuk detail: twee koeken worden met jam er tussen op elkaar ‘geplakt’, versierd met een gestrikt lintje.
Helaas heeft oma geen aantekeningen gemaakt bij dit recept, misschien was het recept haars inziens perfect, maar waarschijnlijker heeft ze het nooit gemaakt.

Recept:
Neem van alle ingrediënten evenveel: bloem, boter, suiker, amandelen. Verder iets zout en eventueel jam (stroop kan ook!). Het kookboek geeft 100 gram per ingrediënt. ik heb 30 gram van alles genomen. Een prima hoeveelheid voor één flinke en vullende laurakoek van ca. 12 cm doorsnee.

IMG_6475-1024x764 IMG_6476-1024x764
Maal de amandelen fijn. Doe bloem in een kom en verdeel hierin de boter met mes in kleine stukjes. Voeg dan de gemalen amandelen (of amandelmeel), suiker en zout toe en kneed dit alles tot een samenhangend deeg.

Verdeel het deel in tweeën en maak hier twee dunne ronde plakken van. Bak de koeken in de matige warme oven (ik heb ze op ca 175 graden gebakken). Steek er twee ronde koeken (met een uitsteekvorm of langs een kom met een scherp mes) en laat ze afkoelen tot ze hard zijn. Leg twee koeken eventueel met jam of stroop op elkaar en: “strik er kruiselings een smal gekleur lintje omheen.”

Ik vind de laurakoek een beetje smaken naar stroopkoeken, dat komt ook omdat ik de jam voor het ontbijt wilde bewaren en er dus stroop op deed. Maar ook de koek smaakt naar de koek van de stroopkoek (!).

2 responses to “Laurakoek, recept uit oma’s kookboek “Het Nieuwe Kookboek”

  1. Annelie grob

    hai,
    Ik ben voor het pand lambert Van Meerten, oude delft op zoek naar koekjes die de vrijwilligers kunnen uitdelen bij de thee. Dina zijn zus gaf jours. Dina en Lambert woonde vanaf april 1864 tot 1 april 1904 in het huis. helaas ging de fabriek failliet en vervielen ze in armoede.

  2. Ik vind je blog en site erg interessant en ben wel onder de indruk van de oude kookboeken die je hebt kunnen erven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *