Cocktails en American drinks

Harry-Humphrey-Brown-American-Drinks-1910Wie Downton Abbey kent, weet dat wanneer er cocktails worden geschonken, Granny daar voor bedankt. Lord Grantham: “Hello mama. Can I tempt you to one of these new cocktails?” Granny: “No, no, I don’t think so. They look too exciting for so early in the evening. Don’t you think so, Carson?” Carson is het natuurlijk met haar eens: “Better avoided, milady.”

Wanneer komen die mix-drankjes op? Het schijnt dat de cocktail al vroeg in de 19de eeuw bestaat. Maar wat is nu precies het verschil tussen punch, cocktails, fixxes etc? Dat het iets met Amerika te maken heeft, blijkt uit vrijwel alle titels of titelbeschrijvingen, die een verwijzing naar het land hebben: American Drinks, 400 Hollansche recepten tot het maken van warm en koude dranken, door Harry & Humprey Brown en W. Slagter, Cocktails. American en Fancy drinks, ijsrecepten en -dranken.

“De bewerkers weten bij ervaring, dat er zeer weinig menschen zijn, die deze dragen op de beste manier kunnen maken; doch wanneer deze recepten letterlijk opgevolgd worden, kunnen de resultaten niet uitblijven; en door eenige oefening, kan men ten alle tijden de gewenschte dranken naar voldoening bereiden.”, aldus de gebroeders Brown. Dus zullen we eerst veel moeten oefenen. Daarom is het boekje dat W. Slagter in de jaren twintig schreef erg handig, het is namelijk met plaatjes.

 

Er bestaan vele soorten American drinks: fixes, flips, sangerees, smashes, punchen, cobbles, crustas, fancy dranken, etc. Daarnaast wordt er nog een onderscheid gemaakt tussen zomer- en winterdranken.
Slagter begint direct met absint. Iedereen heeft er weleens over gehoord, maar wat is het nu eigenlijk. Slagter: ” Absinth is een likeur, welke uitanijs, alpenkruiden en vermouth gestookt wordt. In in elke groote wereldstad een voorname drank. In Holland mag geen object verkocht worden. Ik kan dan ook een ieder, die van deze absinthdranken gebruik wil maken een andere likeur aanbevelen, nl. Oxigenée Cuisinier (reclame? gek genoeg staat er geen advertentie in het boekje). Alle spannende verhalen kunt u wel op internet vinden…

Maar het meest spannende dat ik hoorde uit eigen familiekring, is dat mijn Pake een fervent cocktailshaker was. Daar moet ik meer over te weten zien komen!
cocktails-1
Wat het nu precies allemaal is, weet ik nog niet, maar ik ga me er de komende tij in verdiepen… Hier heeft u alvast wat recepten, zodat u ook kunt experimenteren:

Absinth-cocktail
Doet in een kleinen tumbler een weinig geklopt ijs. 3/4 wijnglas absinth, een stukje gelatine en tien druppels Anogstura bitter, roert alles goed dooreen.

Vermouth-Cocktail
Doet in een kleinen tumbler een wijngrlas vermouth, 30 druppels gomsiroop en een winig geklopt ijs, alles goed roeren, opdineen met citroenschilletje er bovenop.

Appel-punch
Doet in een bowl een geschilden appel en citroen in stukjes gesneden, een eetlepel witte suiker, voegt hierbij een flesch claretwijn, en laat dit mengsel drie staan, roert alles goed dooreen en doet er een klein stuk ijs in. Opdienen in wijnglazen.

Iets te eten?
“To drink well, it is advisable to eat at the same time.” luidt het Engelse spreekwoord. Maar wat moet men nu serveren op een cocktailfeestje? Een vrij recent boekje (jaren 50-60) Selected Drinks van Jacques Platteschorre is er heel duidelijk over: Sandwiches, canapé’s, toastjes, olijven, chips, amandelen, pinda’s, zure zilveruitjes, kleine augurkjes, kaasblokjes, kaasstokje, en natuurlijk uw eigen fantasie 😉

Hoe hoort het eigenlijk?
Onze eigenste Amy Groskamp-ten Have behandelt in haar etiquetteboek gelukkig de cocktail! Er wordt twee keer over gesproken: het cocktailuur en de cocktailkleding.
Cocktails worden tussen 5 en 7 in de middag geserveerd aldus Amy, daarnaast ook port, sherry, advocaat of morellen of frambozen op brandewijn (dat laatste is voor de oudere of ouderwetsche gasten) . Een dame dient op het cocktail, na 5 tot 7 uur, in een lange rok met geklede blouse te verschijnen, de heren dragen een visite-toilet.
Waar komt die cocktailjurk dan vandaag? Uitzoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *