Aardbeienijs

IMG_0797 Toeval brengt soms geluk. Zo was dat maandagavond ook het geval. Ik liep vanaf de tram naar huis, na een studiereis, met een omweg naar een frituur omdat ik toch iets moest eten, geen zin had om in de keuken te staan, en ach, wat maakt die ene avond ongezond eten nog uit, na alle ladingen die in Thüringen genuttigd waren, niets. Dus liep ik langs een route die ik nooit loop en kwam daardoor voorbij een kringloopwinkel. Mijn oog viel direct op een ouderwetse ijsmachine (zonder stekker) die in de etalge stond te wachten. Winkel dicht, pas de volgende ochtend om 10 uur open. Ik wist dus direct dat ik ruim voor openingstijd op ‘wacht’ zou staan. En zo geschiedde, de volgende dag was ik om 10 voor 10 de trotse eigenaar van een ijsmaker uit de jaren stilletjes.
Zoiets moet natuurlijk direct uitgeprobeerd worden, dus trommelde ik wat eters op, zodat dat het ijs niet allemaal in eigen buik ging. zelfs met drie eters, belandde het merendeel in bakjes voor later.

Voor het ijs gebruikte ik het Geïllustreerd Kookboek van A. Simonsz uit 1905-1910.
Het hoofdstuk over ijs begint met de uitleg van de werking van de ijsmachine. Nu is deze zo eenvoudig in gebruik dat verdere uitleg niet echt nodig is. Maar de informatie over de duur van het draaien en het vriezen was wel weer zeer handig.
IMG_0801
Omdat ik vanille-ijs al een keer had gemaakt, koos ik dit keer voor aardbeienijs:
1 liter aardbeien, 200 gram suiker, 1 liter slagroom, 50 gram poedersuiker, 2 eiwitten.

De vruchten worden gewassen, bestrooit met de suiker en in een waterbad een weinig verwarmd (> een waterbad klinkt als ‘veel water’, maar omdat het moet bevriezen leek me dat niet zo handig, dus nam ik ruim 50 ml water, wat waarschijnlijk toch te veel is, er komt ook heel wat water uit de beien zelf!). Als de suiker gesmolten is, worden de vruchten door een paardenharen zeef gewreven. De room wordt met de poedersuiker en de eiwitten stijf geklopt, daarna vermengd met het vruchtenmoes en in de ijsbus gedaan om te bevriezen.

IMG_1276 IMG_0800

Kind kan de was doen. Gelukkig is de ijsbus heel groot, want het is een enorme hoeveelheid. In de emmer gingen maar liefst 2 zakken ijsblokjes die wat fijner waren gestampt. Zout erbij en draaien maar, 15 tot 30 minuten. Voor de volgende keer weet ik dat ik meer zout moet gebruiken en een extra zak ijsblokjes moet hebben. Het bovenste deel van het aardbeien ijs was nog niet voldoende bevroren omdat het ijsniveau gezakt was.
Maar lekker….. hmmmmmmmmmmmmmm

2 responses to “Aardbeienijs

  1. Hallo Hendrikje,
    Ik maak al sinds 1982 ambachtelijk ijs en vraag me af of je de ijsmachine wil verkopen…..
    Groeten Giovanni Ghiani

    • Hendrikje Blik

      Excuses voor de late reactie. Maar deze ijsmachine wil ik niet verkopen. af en toe komt er op marktplaats of een andere veilingsite wel een exemplaar op de markt. succes met het vinden van zo’n apparaat!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *