Pasteienlunch

Broer nummer 2 vroeg mij of ik de lunch op zijn huwelijksdag wilde maken. Natuurlijk! Maar ik was ook ceremoniemeester én getuige. Dit vereiste dus een tactische lunch: lekker, bijzonder, mooi, goed vullend voor de rest van de dag en avond, makkelijk, zonder op locatie opwarmen/koken/dingen (klaar/af)maken. De locatie was prachtig, maar alles moest zelf geregeld en verzorgd worden: de tafels, de stoelen, de kleden, het bestek en servies. 

De gedekte tafel met pasteien. Foto: Jepke Versnel.

Toen zag ik het boek Pastei&Paté. Recepten van het Franse platteland van Stéphane Reynaud. Dit was het! Een pasteienlunch! Ik had bijna een half jaar om recepten uit te proberen. Voor het toekomstig bruidspaar bakte ik een proefdiner om een aantal dingen te testen. Daags voor het huwelijk nam ik drie dagen vrij om deze kookmarathon tot een lucullusmaal te maken. 

Ik koos 7 pasteirecepten uit, voor de 18 genodigden. En bedacht dat ze op houten plaatjes geserveerd worden. Pasteien eten is gezellig eten. Je vraagt je buurman of hij een stukje voor je af wilt snijden, of zelf stuur je een plak van dit of dat naar de andere kant van de tafel. 

Boerenpastei, tonijnpastei, kruidenpaté, kalfspastei, kaastaart, pompoenpastie, paalpaté

Zeven pasteien en zeven heel verschillende smaken.

Kruidenpaté met hazelnoten. Een heerlijke zacht gerecht met langzaam gegaarde groente uit de oven. Maar liefst 3 uur 

Pompoenpastei. Bijzondere combinatie van witte port, rietsuiker, kardemon en een kopje koffie!

Paaspaté. Hé! Deze heeft iets venijnigs, met de rum, witte wijn, hele peperkorrels en rauwe ui. Even wennen, maar lekker. En heel mooi met die hele eieren er in!

Plakje paaspaté

Boerenpastei. Met spek, ham, aardappelen en kaas, een pastei die je verwarmt en doet verlangen naar samen onder een dekentje bij de open haard 

Tonijnpastei. verrassend met olijven, artisjokken, sojasaus. Broer nummer 1 vond deze erg smakelijk!

Kaastaart met noten. Heerlijk zware ‘taart’ met bleu d’auvergne, rozijnen, hazel-, wal- en cashewnoten.

Kalfspastei. Het onovertroffen en befaamde 19de eeuwse recept uit het Nationaal Kookboek (1895)

En natuurlijk een dessert van ‘restje’: schuimpjes. en speciaal voor de bruid: bitterkoekjescake!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *