Sinterklaas gevoel

Om een beetje in de Sinterklaas-stemming te raken, rommel ik in wat kookboeken en kom daar een Kruidtaart tegen. Dat klinkt wel Sinterklazig. Misschien maar bakken, zodat de geur nog meer Sint kan opwekken. Dus naar de keuken, en neus daar eens in de kastjes! Wat fijn, alle ingrediënten heb ik!

125 gram bloem, bruine suiker, boter, krenten, rozijnen, 3 eieren, 1 theelepel kaneel, gemalen kruidnagen en een halve geraspte nootmuskaat.

Zo te bereiden, aldus A. Simonsz van Het Geïllustreerde Kookboek uit ca. 1900-1910

De boter wordt tot room geroerd, daarbij worden één voor één de eidooiers gevoegd, de suiker, de kruiderijen, de bloem, de gewasschen krenten en rozijnen, en als alles goed vermengd is, wordt het stijfgeklopte eiwit er doorgeroerd. De taart wordt in een met boter bestreken en met paneermeel bestrooiden springvorm ongeveer 1 uur gebakken.

Ik heb 50 min op 175 graden aangehouden. Morgen weet ik meer, dan ga ik hem opvoeren aan collega’s, die hadden geconstateerd dat het weer zo’n tijd geleden was dat ik ze had verrast met een 19de eeuwse versnapering…IMG_1015

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *