Kinderhuisje of follie?

Aangestoken door de landgoederen en buitenplaatsen die ik heb bezocht, bedacht ik dat zo’n kinderhuisje wel erg leuk zou zijn. Alleen in mijn eigen achtertuin(tje) van 10m2 past dat niet. Maar bij mijn ouders – een royale stadstuin – zou het wel kunnen. En zo geschiedde…

IMG_0729

Kinderhuisje op Landgoed Gavnø, Næsted, Denemarken

IMG_2984

Kinderhuisje op Landgoed Amerongen, Amerongen

IMG_2985

Fornuisje kinderhuisje te Amerongen

IMG_0738

Fornuisje in het kinderhuisje te Gavnø

Een kinderhuisje
Deze kinderhuizen stonden op de grote landgoederen en buitenplaatsen. Maar wat is nu een kinderhuisje? Een speelhuisje voor kinderen. Een groot poppenhuis, waar kinderen konden oefenen als volwassenen te leven. Vaak was er een keuken met een fornuis waarop echt gekookt kon worden. Zo kon er geoefend worden met het koken zelf, gasten ontvangen, etc. Het huisje was ingericht met miniatuurmeubels, speelgoed, kinderservies. Uitgebreide informatie is te vinden op de blog Kinderspeelhuizen van Christine Sinninghe Damsté – Hopperus Buma.

Ons huisje
Het lukt me om mijn ouders te overtuigen om zo’n kinderhuisje in hun tuin te bouwen. Uitgangspunt was een kinderfornuisje van 50 cm lang uit ca. 1890. Er werden ontwerpen gemaakt, maquettes vervaardigd en veel gediscussieerd. Uiteindelijk is er een bouwpakket besteld. Zo’n ding op palen met een trap en een glijbaan. Dit pakketspeelhuis hebben we zelf ‘ge-customised’. De poten werden afgezaagd, de glijbaan is niet eens meegenomen. Alles werd geschilderd, binnen én buiten, de luikjes werden aangepast, een ander verandahekje en er werd een dakveer en ulebord aangebracht.

Inspiratie
Afgelopen zomer was ik voor de tweede maal op mijn lievelingslandgoed Liselund op eiland Møn te Denemarken. Zo’n geschilderde vloer als in het Liselund Slott moest zeker in ons kinderhuisje komen. Ook de maantjes in de luiken hebben we afgekeken van Liselund, van het Noorse huis. Voor het dak met de gouden sterren stond de huiskapel van het huis van mijn overgrootouders als voorbeeld.

IMG_0658

Het maantje in het luik van het Noorse huis, Liselund, Denemarken

IMG_0583

De eetzaal met geschilderde tegelvloer, Liselund Slott, Denemarken

Deze zomer zal het huisje vast vaak een pannenkoekhuisje worden. Want wat is er mooier dan om een verjaardag af te sluiten met zelfgebakken mini-pannenkoeken, gebakken op een miniatuurfornuisje in een huisje van klein formaat? Niets. Kijkt u mee naar het resultaat?

IMG_3576 IMG_3584IMG_3557IMG_3989

IMG_3590

Of is het een follie?
Eindelijk ben ik gestart in een boek dat al enkele jaren in mijn boekenkast staat. Hoewel ik er al vaak in heb gebladerd, heb ik me nooit er toe aangezet om het eens echt te gaan lezen. Misschien wel omdat het te veel lijkt op een reisgids, zoals Wim Meulenkamp zelf in de inleiding schrijft. Zijn boek Follies. Bizarre bouwwerken in Nederland en België gaat over de bijzondere maar tamelijk nutteloze bouwwerken op landgoederen en buitenplaatsen. Ik ken de term follie al heel lang, maar wist niet dat het kinderhuisje ook tot de familie der follies behoort. We hebben dus een follie in de tuin!
Nu ben ik nog niet erg ver – dus ik kan er naast zitten – maar ik begrijp dat er twee soorten follies zijn. Er zijn follies die ontworpen zijn door (landschaps)architecten of competente ambachtslieden. En er zijn zelfbouwfollies die Meulenkamp beschrijft als “een heel ander genre en is de maverick onder de follies”. Het zijn zeer persoonlijke bouwsels. Meulenkamp vervolgt: “De zelfbouwfolly is doorgaans vervaardigd door een amateur om een voor hem of haar moverende reden dat zich niet conformeert aan gangbare opvattingen van smaak, stijl en bouwkunde.” Tot die laatste categorie behoort ons kinderhuisje vast en zeker.

One response to “Kinderhuisje of follie?

  1. Christine

    Ik heb genoten van dit leuke verhaal. En wat is het een leuk huisje geworden in de tuin van uw ouders.
    met vriendelijke groet,
    Christine Sinninghe Damsté

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *