8 liter ijs, en meer…

Rond 20 mei heeft onze familie altijd familiedag. Vroeger, toen Oma nog leefde, was het een heus familieweekend. Op het grote grasveld voor stonden de tentjes van de kleinkinderen, op het kleinere veld achter de ouders. Het flink uitgebouwde voormalige koloniehuis(je) was de uitvalsbasis. De carport zorgde voor een droog onderkomen voor het avondeten. Maar er werd vooral buiten geleefd.

Taken werden onderling verdeeld. Sommigen deden liever boodschappen, anderen zorgden voor het koffie zetten of kochten anti-mug. Natuurlijk moesten er ook ‘vrijwilligers’ zijn voor de afwas. Diverse familieleden richtten zich op het koken. En van die was ik!

Ergens eind tienerjaren of begin het twintigerschap kookte ik samen met mijn lievelingsneef een menu van/met gevulde courgettes en paprika’s, tonijn-lentetaart en warme-mango-rode-peperijs. En dat voor ca. 30 personen. Het duurde alleen te lang….

Inmiddels is het weekend een dagje geworden, maar hiervoor koken doe ik nog altijd met liefde. Dit jaar kleine lamspasteitjes, pasteitjes met worst en spek én mozzarella-pistache pasteitjes. 

En als toetje zelf gemaakt ijs van de Dames Ankersmit. En ja, natúúrlijk verschillende smaken. Met Kerst had ik er al een aantal uitgeprobeerd. Vele liters maakte ik thuis. Maar ter lering en vermaak nam ik wel de antieke ijsmachine mee, en geprepareerd aardbeiensap om mijn familieleden te laten zien hoe ijs toen gemaakt werd. Bovendien mochten ze zelf ook een tijdje draaien. 

Een achterkleinkind is er klaar voor!

In totaal was er 8 liter ijs, want niet op was gegaan, ging in bakjes gewikkeld in aluminiumfolie met de familieleden mee naar huis.

De recepten van aardbeienijs en citroenijs staan in het stukje hiervoor. Maar ook de andere smaken zijn heel eenvoudig om te maken, maar o zo lekker!

Sinaasappelijs
500 gr suiker, 1/2 lt water, 2 citroenen, schil van 1 en sap van 4 sinaasappelen
Laat de suiker met het water en citroenschil koken, schuim dit, zoo noodig, laat het koud worden, voeg het citroensap toe en giet de massa door een fijne zeef; behandel het daarna als gewoon vanilleijs.

Vanille-ijs met geslagen room
1/2 lt room, 100 gr fijne suiker, 1 vanille stokje
Klop den room stijf, vermeng hem met het binnenste van de vanille en den suiker, doe dit in een vorm en laat het 2 à 3 uur, geheel bedekt met ijs en zout, staan, houd de vorm even in warm water en stort het ijs.

Chocolade-ijs met geslagen room
120 gr poederchocolade, 100 gr suiker, 2,5 dl melk, 1/2 lt room
Vermeng de suiker met de chocolade en de melk, laat dit koken en onder af en toe roeren koud worden, vermeng het daarna met den stijfgeklopte room en behandel het verder als vanille-ijs met geslagen room.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *