Deze blog

Familie. Elke familie heeft zijn eigen geschiedenis, met kleine verhalen en grote gebeurtenissen. Als kind al vond ik het heerlijk om oma’s verhalen over vroeger te horen. Oma van het Bos (zij woonde in een bos) vertelde graag, aan al haar kleinkinderen, haar vrienden, de buren, vage kennissen, en de kassières van de HEMA, Appie of Ikea. Mijn andere oma vertelde niet zoveel, maar in haar laatste jaren schreef ze in haar brieven over haar jeugd.

1932-11-01-Pier1

Mijn oma (rechts) met haar broer en haar moeder Magda Foppe (de schrijfster) in 1932 op de Pier van Schevingen

Ik ben gelukkig gezegend met een familie, zowel van mijn moeders als van mijn vaders kant, waarin in elke generatie wel een paar bijzondere figuren voorkomen. Al deze kleine verhalen op wereldschaal, de anekdotes zullen van generatie op generatie worden doorgegeven: van het huis met de kapel, van de molenaarsweduwe die een fietsenfabriek startte, van de sigarenfabriek, van de romancière, van de crisis in 1930, van heiligverklaring van Jeanne d’Arc, van het mislukken van het kanon afschieten.
Ook is de familie van de ‘bewaarderige’ soort, en dus zijn er foto’s, brieven, menukaarten, boeken, dagboekjes, serviezen en vele andere familiespullen.

1920-strandSchev ezel kopie
Mijn oma (tweede van links) met haar vader Berend Jan van den Berg (Union fietsenfabriek), broer en zus in 1920 op het strand van Scheveningen

omahennieIk werd ouder en ging studeren, kunstgeschiedenis in Leiden. Daar raakte ik meer en meer geïnteresseerd in de geschiedenis van wonen, van het interieur en het gebruik ervan. Ik verzamelde alle boeken die met historische interieurs, meubelen en gebouwen te maken hadden. Vervolgens wilde ik graag weten hoe men dan leefde in deze kamers, wie in welke vertrekken zat, wat men at en hoe men met elkaar omging.  Toen ik het boek Hoe hoort het eigenlijk? in handen kreeg, wist ik waar ik verder moest zoeken. Deze etiquette-bijbel van Amy Groskamp-Ten Have kreeg mijn grootmoeder bij haar verloving rond 1940. Wat een plezier heb ik gehad met het lezen er van, en van haar commentaar in de kantlijn! Zo groeide mijn interesse in huishouden, koken en etiquette van voor de oorlog. En in de familie. Wat een familie!

Wyke

Vaders kant: Sybesma, Van den Berg, Hennink, Van Loon, Brouwer, Blik, Garssen
Moeders kant: Thunnissen, Westerhout, Foppe, Sarttouw, Jullien, Grandjean Perrenod-Comtesse, Van den Brink, Bottemanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *